شنبه 18 مهر 1394 / 11:16|کد خبر : 582|گروه : اجتماعی

زنگ خطر تجرد قطعی برای جوانان / تأخیر ازدواج جوانان نشانه گرایش آن‌ها به تجرد قطعی

زنگ خطر تجرد قطعی برای جوانان / تأخیر ازدواج جوانان نشانه گرایش آن‌ها به تجرد قطعی

با نگاهی به آنچه اطرافمان می‌گذرد، می‌توان فرار جوانان از ازدواج و میل به تجرد‌گرایی را مشاهده كرد که این می تواند زنگ خطری برای جوانان ما به حساب آید.

به گزارش سراب خبر، یكی از موضوع‌های مهم در زمینه مطالعات اجتماعی، حوزه جوانان است. این قشر در جوامع مدرن، جزو گروه‌های تأثیرگذار اجتماعی به شمار می‌آیند، به‌گونه‌ای كه اراده‌ها، كنش‌های فردی و گروهی، سلایق و گرایش‌های آنان ناخواسته، نمادی از كلیت وضع جوامع است.

 

از این‌رو بخش مهمی از توان مدیریتی جوامع، به رفع نیازها و مطالبات جوانان اختصاص می‌یابد. با نگاهی به آنچه اطرافمان می‌گذرد، می‌توان فرار جوانان از ازدواج و میل به تجرد‌گرایی را مشاهده كرد. برای بررسی این موضوع با «فاطمه ابوالهادی» رئیس شورای عالی زنان كردستان به گفت‌وگو نشستیم كه در ادامه می‌خوانید.

·     یكی از موضوع‌هایی كه این روزها در كشور و كردستان مطرح می‌شود، افزایش سن ازدواج و تجردگرایی است. تجرد قطعی از نگاه شما به چه معناست؟
تجرد قطعی به این معناست كه فرد سنش از سن معمولی ازدواج بالاتر رود، اما این موضوع هرگز به این معنا نیست كه دیگر امكان ازدواج برای فرد وجود ندارد، بلكه به این معناست كه برخی از اتفاق‌ها مانند ازدواج اگر در دوره زمانی خاصی صورت گیرد، بیشترین اثر را در پیشبرد زندگی فرد دارد.


·    جرا با وجود اینكه كردستان، استانی فرهنگی محسوب می‌شود، آمار زندگی‌مجردی جوانان دراین استان درحال افزایش است؟
یكی از علت‌های افزایش زندگی مجردی در هر‌جامعه‌ای به‌ویژه كردستان، تغییر در میزان انتظار و توقع‌های جوانان از خود، جامعه و والدین است. گسترش زندگی ماشینی و دسترسی ساده به وسایل و امكانات مدرن سبب شده است كه این فكر نشأت گرفته از غرب كه اكنون حتی در جوامع غربی نیز مذموم شمرده می‌شود، در جامعه اسلامی ما، بااهمیت تلقی و به‌عنوان بهانه‌ای برای فرار از مسئولیت‌های اجتماعی زنان و مردان مطرح شود.


·    فرد زندگی مجردی را به اجبار انتخاب می‌كند یا به اختیار؟
با بررسی‌های انجام شده و با توجه به شرایط فعلی جامعه، انتخاب این نوع ویژه از زندگی، اختیاری است، اما باید به این نكته هم توجه داشته باشیم كه گاهی خانواده و جامعه شرایطی ویژه ای را برای شكل‌گیری زمینه بروز این نوع زندگی فراهم می‌كنند؛ خانواده ای كه دچار خود فریفتگی است و برای تربیت فرزندان از هیچ اقتداری برخوردار نیست، با كمك مادی فراوان به فرزندان خود، آنها را برای سكنی گزیدن در خانه‌های مجردی و دوری از محیط و كانون گرم خانواده تشویق می‌كند كه عملی كاملا نادرست است. جوان در كانون خانواده است كه زندگی را می‌آموزد و برای زندگی مشترك و مسئولیت‌هایش آماده می‌شود. در غیراین صورت، هرگز تن به زندگی مشترك و مسئولیت‌های آن نمی‌دهد.


·    تغییرات و دگرگونی‌های مدرن تا چه اندازه توانسته است بر ریشه و بنیان خانواده تأثیر بگذارد؟
بی‌گمان انسان موجودی اجتماعی است و نیاز به حضور در جامعه دارد. به بیان دیگر كوچك‌ترین واحد اجتماعی، كانون گرم خانواده است. با وجود تغییرات فراوانی كه در قرن‌های متمادی در اجتماع‌های بشری به وقوع پیوسته است، اما هنوزهم واحد خانواده به‌عنوان قدیمی، پایدار و مستحكم‌ترین اجتماع درحال ایفای نقش است. هنوزهم ناملایمات روزگار و موضوع‌هایی مانند آن نتوانسته است به اصل این نهاد ضربه بزند. هرچند بنیان خانواده دچار تغییراتی مانند كوچك شدن و تقلیل وظایف و تكالیف شده، اما هنوز جایگاه اصیل و واقعی خود را در اجتماع‌های بشری حفظ كرده است و این جمع كوچك همچنان تقدس دارد.


·    پیامدهای زندگی مجردی و تجردگرایی چه چیزهایی می‌تواند باشد؟
خانواده ای كه باید ملجأ و پناهگاه افراد و به قول قرآن كریم، مایه آرامش و مودت اعضای خانه باشد، دراین نوع زندگی‌ها، یعنی همان خانه‌های مجردی و تجردگرایی، كانون گرمی نیست. نخستین ضربه ای كه جوانان تجردگرا می‌خورند، از ناحیه روحشان است. به بیان دیگر از مودت و آرامش دور می‌شوند و روح و روان آنان دچار مشكلاتی می‌شود. آرامش خمیرمایه اصلی بنیان خانواده است و وقتی آرامش و آسایش از فردی گرفته شود، دچار اضطراب، افسردگی و فرسودگی روحی و روانی می‌شود. به دنبال این افسردگی و ناآرامی‌ها، كاركرد فرد نیز در جامعه دچار تغییر و تحول و دستخوش ناملایمات می‌شود. ازسوی دیگر موضوع‌های اقتصادی، بهداشتی و فرهنگی تحت الشعاع قرار می‌گیرند.


·     چه امیدهای واهی جوانان را به سمت تجردگرایی سوق داده است؟
همان‌طور كه اشاره شد، موضوع‌های بسیاری دراین موضوع دخالت دارند و در ظاهر، موضوع‌هایی مانند استقلال‌طلبی، راحتی و تحصیل است كه جوانان را به سوی خود جلب می‌كند. شاید هم در ابتدا چنین زندگی‌هایی بسیار شیرین به نظر آید،اما این افراد در درازمدت دچار انزوا و گوشه‌گیری می‌شوند.


·    عواملی که سبب شده تجردگرایی در جامعه ما افزایش یابد کدام است؟

این مشكل را نمی‌توان به كل جامعه تعمیم داد، بلكه تعداد اندكی از جوانان تحت تأثیر گوشه ای از تكنولوژی و فرهنگ غربی كه برای ما و فرهنگ جامعه اسلامی مضر است، به این موضوع روی خوش نشان می‌دهند و به اصطلاح این جوانان دچار بی هویتی فرهنگی می شوند. چنین فردی نمی‌تواند خود را مدیریت كند، اراده قوی و ایمانی راسخ به خود و آرمان‌هایش ندارد و فقط از جنبه مادی به زندگی نگاه می‌كند. باید گفت نگاهی كه اسلام به انسان دارد، تكاملی و تعادلی است و انسان نه تنها باید با خود ارتباط داشته باشد، بلكه خداشناسی ناشی از خودشناسی و در خدمت جامعه بودن، از وظایف اصلی انسان‌هاست. جوانان باید این فرمایش حضرت امام علی(ع)كه می‌فرمایند: «كسی كه خود را شناخت، همانا پروردگار خود را شناخته است» را الگو قرار دهند.


·    یعنی منظورتان این است كه جوانان ما به خودشناسی نپرداخته‌اند؟
جوانان ما كمتر به خودشناسی پرداخته‌اند و خود را موجودی مادی تلقی می‌كنند، درصورتی كه از طریق اجتماع، مراوده‌های اجتماعی مخالف با هواهای نفسانی و دوری از تمنیات درونی، بهتر و راحت‌تر می‌توانند به حق برسند، كه همانا هدف خلقت انسان ازسوی خداوند است.


·    برای جلوگیری از تجردگرایی و تشویق به ازدواج چه اقدام‌هایی باید انجام شود؟
راه حل خاصی نمی‌توان ارائه داد، چون به تعداد جوانان و فكر و ایده‌آنها، راه حل منطقی توأم با سعه صدر و صبر وجود دارد و پدران و مادران، اولیای فرهنگی و افراد تأثیرگذار، می‌توانند از آنها برای كمك به جوانان بهره‌گیرند، اما به‌صورت كلی چند توصیه وجود دارد كه تقویت مبانی اخلاقی - اعتقادی جوانان، تعادل در رفتار با جوانان، تكریم منزلت و تجلیل شخصیت آنان و نیز ترغیب جوانان به ازدواج بهنگام و آماده كردن شرایط برای این موضوع از آن جمله است. از دیگر راهكارها می‌توان به رفع خلأ روانی ناشی از مشكلات جامعه ازسوی پدران و مادران، آگاهی بخشیدن به جوانان تحصیلكرده و مدارا كردن افراد مسن با جوانان اشاره كرد.


·    متولیان و مسئولان چه كارهایی باید در این زمینه انجام دهند؟
مسئولان فرهنگی، قانونگذاران و مجریان قانون و در كنار آنها خانواده‌ها، باید برای تحكیم بنیان خانواده و تشویق جوانان به موضوع ازدواج، از اهرم‌های قانونی، اجرایی و عاطفی استفاده كنند. باید توصیه‌های رهبرمعظم انقلاب اسلامی درباره سبك زندگی اسلامی به‌صورت جدی، در دسترس همه قشرها قرارگیرد و یك بسیج عمومی برای اجرای منویات معظم له در جامعه شكل گیرد.





برچسب ها :

فاطمه ابوالهادیتجرد قطعیمشکلات جوانانکردستانگرایش جوانانازدواج

نظرات کاربران :

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!

دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نام *
 

کد امنیتی
 
   
فیلــــم
بیشتــر
فینال جام جهانی کشتی نروژ؛ حسن یزدانی - دیوید تیلور
حضور مردم شهرستان قروه در راهپیمایی موتوری و خودرویی ۲۲ بهمن ۹۹
اجرای طرح شهید سلیمانی و ویزیت رایگان گروه جهادی چشم پزشکی در قروه
ویدیویی غم انگیز از به رگبار بسته شدن خودروی شهید جمال کریمی
باشگاه 9 ماهه ی روستای مالوجه هنوز آب و گاز ندارد
فینال جام جهانی کشتی نروژ؛ حسن یزدانی - دیوید تیلور
حضور مردم شهرستان قروه در راهپیمایی موتوری و خودرویی ۲۲ بهمن ۹۹
اجرای طرح شهید سلیمانی و ویزیت رایگان گروه جهادی چشم پزشکی در قروه
ویدیویی غم انگیز از به رگبار بسته شدن خودروی شهید جمال کریمی
باشگاه 9 ماهه ی روستای مالوجه هنوز آب و گاز ندارد
پربازدیدترین های یک ماه اخیر

ADS In Website

ADS In Website