نظرات نخبگان و امامان جمعه شهرستان قروه در خصوص وقف
نخبگان و امامان جمعه شهرستان قروه در خصوص وقف نظرات خود را بیان می کنند.
به گزارش خبرنگار سراب خبر، نخبگان و امامان جمعه شهرستان قروه در خصوص وقف نظرات خود را بیان می کنند.
آقای دکتر مهدی مظفری
رئیس محترم ستاد نماز جمعه شهرستان قروه
وقف یعنی اطمینان از بندگی خدا
اینجا زمین است یک کره خاکی وتو یک انسانی.کسی که مختار است و آگــــــاه.هــــــدف از این لحـظه ای کوتاه که زندگی نام دارد،رسیدن به سعادت و کمال ابدی است.برای رسیـــــــدن به حق را ه های زیادی است اما بخشیدن یک راه میانبر است.
وقتی تو میبخشی،خیالت راحت می شود،دغدغه ات کم می شود و غرورت می شکند. وقتی تو می بخشی جاده پی در پی زندگیت که هر کدام تو را به وجد می آورند و غرورت می شکند تا به سمتشان بروی خاکی می شود و تو تنها یک مسیرسبز را میبینی که انتهایش نور است و این صراط مستقیم تنها راهی است که تو را به شگفتی می آورد .
خداوند تضمین بخشیدن توست .آیا چیزی بالاتر از این می خواهی؟
وقف شاد کردن و شاد شدن را با هم دارد.چیزی که سراسر خوبی و نیکی است و نیازی به فکر کردن ندارد.
آقای دکتر مهدی یوسفی کارشناس محترم حقوق
وقف مقوله ای است که یک فرد متمول به هر میزان که سرمایه داشته باشد می تواند کل سرمایه یا بخشی از آن را اختصــاص دهد برای هر امر خیری که در نظر دارد مشــــــــروط بر این که خلاف شرع نباشد، بنابر این تمام امـور خیر اجتماعی در چارچوب وقف می گنجد و ما در این زمینه موقوفات بسیار ارزشمندی را در طول تاریخ اسلام داشتیم که بخشی از آن ها هنوز برقرار است، وقف هایی مربوط به 100سال، 200سال، و یا 400سال پیش است، و بخشی هم به طور طبیعی از میان رفته ولی اسناد آن ها در تاریخ باقی مانده است، و در مباحث اجتماعی وقف برای نگهداری ایتام و ساختن دارالایتام ها، وقف برای بیماران و ساختن بیمارستان ها و دارالشفاها، وقف برای تحصیل علم و دانش و ساختن مدرسه ها و کتاب خانه ها. به طور قطعی می توان گفت اکثر بیمارستان های کشورهای اسلامی موقوفه هستند و اکثر یا تمام مدارس چه مدارس حوزه های علمیه و چه مدارس علوم روز همه در قالب وقف عملیات خودشان را انجام می دهند. ما بورسیه هایی داریم که از طرف واقفین برای دانشجویان مستعد در نظر گرفته شده، مانند بورسیه ای که در موقوفه ی لیستر موجود هست و اسنادش هست و یا موقوفه البرز که میرزا حسین علی البرز بسیاری از اموالش را وقف کرد که بخشی از آن برای مدرسه سازی است که شاید در 20 نقطه کشور از اموال ایشان مدارسی با همین عنوان آموزشگاه البرز وقف شده است و بخشی از اموالش هم به عنوان وام های بدون بهره در اختیار دانشجویانی که بی بضاعت هستند قرار داده می شود، بنابراین کل کارهای خیر در حوزه های اجتماعی عنوان وقف را شامل می شود و آثار گسترده آن در تاریخ اسلام کاملا روشن است.ظر اقتصادی به طور طبیعی وقتی موقوفه ای احیا می شود فرض کنید یک کارخانه وقفی احداث می شود خود این اشتغال زایی می کند و در رفع بیکاری و مشغول کردن بیکاران و اشتغال زایی وقف سهم مهمی داشته است. احداث بناهای وقفی، و همچنین کارگاه های تولیدی وقفی، سهام بعضی کارخانجات که وقفی است همه این ها در روند اقتصادی کشور کاملا موثر است.-در قانون اساسی تعریف و جایگاه وقف چگونه آمده است؟در قانون اساسی به ریز این موضوع پرداخته نشده ولی به عنوان این که وقف یک نهاد اقتصادی است مورد توجه قرار گرفته است.-با توجه به شعار دهه وقف "همه واقف باشیم" راهکار عملیاتی کردن این شعار چیست؟این شعار "همه واقف باشیم" شعار بسیار خوبی است برخاسته از یک نیاز اجتماعی است، ما برای گسترش وقف نیاز داریم که همه مردم مشارکت بکنند نه تنها ثروتمندان و متمولین و برای اینکه همه بتوانند در این امر خیر و در این سنت حسنه صالحات باقیاتی را از خود به یادگار بگذارند راهکارهای مختلفی میشود ارائه کرد. وقف تنها به این صورت نیست که یک نفر باید آن را انجام دهد بلکه چندین نفر می تواند هر کد ام سهمی را در اختیار بگذارند و ملکی را خریداری کنند یا کارخانه ای را بخرند و یا سهمی از سهام کارخانه را خریداری کنند و وقف کنند. بنابر این همه افراد قادر خواهند بود که به گونه ای در این امر خیر و در این کار ارزشمند مشارکت داشته باشند.
آقای امجد پرویزی رئیس محترم منابع طبیعی شهرستان قروه
با درود و ســـلام به ارواح طیبه و طاهــــره شهدا، بویژه روح ملکوتی حضرت امـام خمینی (ره) و آرزوی سلامتی توأم با توفیق روزافــــــزون برای مقام معظم رهبری و تمامی خدمتگزاران صدیق نظام مقدس جمهوری اسلامی و گرامیداشت دهه مبارک وقف.
وقف از نظر لغوی عبارت است: تخصیص دادن ملک یا مالی برای مصرف کردن در اموری که وقـف کننده تعیین کرده است و در عرصه مباحثه و محاوره با تعــابیر بسیار زیبا و بی نظیر وقف احســــان ماندگار، وقف میــــراث جاویدان، وقــــــف درخت ریشــــــه دار و پر ثمر و ... از این سنت حسنه یاد می شود و در قوانینی نیز در باب تعریف وقف، انواع وقف ، شرایط واقف و شرایط مال موقوفه مطالب مفصلی بیان شده است.
نکته حائز اهمیت این است که یکی از بهترین مصادیق حسنه جاریه که آدمی(واقف) حتی پس از مـــــرگ نیــز از آثار و برکات آن بهره مند می شود، وقف است.
وقف کار بسیار نیکی است که همــــواره مورد توصیه موکد علما و پیشوایان دینی بوده و هست و یک انفـــــاق بی منت است که انسان از مال و دارایی خود می بخشد تا آیندگان از آن استفاده کنند.
- وقف آثار و برکات زیادی هم در زندگی واقف و هم در جامعه اسلامی دارد که می توان به مواردی از آن بشرح ذیل اشاره کرد.
1) وقف یکی نوع مبارزه با حرص و مال اندوزی است.
2) وقف وسیله ای است تا انسان با آن مقام معنوی کسب نموده و از او نام نیک باقی بماند.
3) وقف وسیله گسترش فرهنگ نوعدوستی و وسیله ای برای حل پاره ای از مشکلات جامعه اسلامی است.
4) وقف نشانه ایمان به معاد است.
5) وقف باقیات الصالحات است.
6) وقف یکی از بهترین جلوه های تعاون و همکاری است.
7) وقف فانی را باقی کردن است.
بنابراین اسلام است در زمینه ترویج و گسترش فرهنگ وقف و تبیین آثار مثبت وقف تلاش مسمتر و مضاعف داشته باشیم. تا آحاد جامعه بیش از پیش راغب و عامل وقف بوده و حافظ اهداف عالیه وقف باشند.
در پایان لازم می دانم از زحمات بی دریغ و تلاش بی شائبه کارکنان محترم اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان قروه و بویژه سرور ارجمند جناب حاج آقا ایزدی تشکر و قدردانی می نمایم.
مـوسی شـریفی
مدیر محترم دبیرستان پسرانه علوم معارف – اسلامی صدرا
کلمه وقف در قرآن هم ردیف و مترادف عناوینی و همچون خیر وبّرو انفاق و احسان آمده است که این همه عناوین بر وقف صدق می کند. رهبر انقلاب می فرمایند: که مهمترین مسئله در وقف عمل امینانه نسبت به موضوع وقف است بدین معنا که مسئولین و اداره اوقاف را بهترین امین برای نیات خیرخواهانه و حافظ اموال و ابنیه خود بدانند. عرصه های مختلفی برای وقف وجود دارد. از جمله آنها پزشکی، علم و آموزش ، تحقیقات و پژوهش علوم جدید ، محیط زیست و ترویج دین به شکل های مدرن است.نظارت مستمر بر موقوفات یکی از مسائل و وظایف بسیار مهم مسئولان است که بصورت صحیح و کامل انجام شود تا خدای ناکرده غفلتها و لغزش ها موجب ناتمام ماندن کارها و ناقص شدن انجام وظایف و سبک شدن مبحث وقف نشود.وقف و انفاق و تعاون از دیرباز در ایران وجود داشته است و افراد نیکوکار بناهایی مانند حمام عمومی و مدرسه و کاروانسرا میساختند تا عموم مردم بتوانند از آن استفاده کنند یا دستور می دادند تا قسمتی از درآمد بعضی کارگاه های تولیدی و غیره را به نیازمندان ببخشند.وقف تنها نفاق و احسان اموال و ابنیه و اشجار نیست بلکه وقف شامل وقف وقف جوانی و عمر و صورت زیبا و ... نیز می شود.
-وقف نشانه دور اندایشی، مردم دوستی و معامله با خدا و عامل شکوفایی علم و اندیشه است.
-وقف توقف مال در ایستگاه عمل خیر جهت تقویت روح و تهیه توشه دراُم سیر آخرت است.
-وقف سجده شکر بر نعمت همیشه جوشان الهی است.
- وقف ماندگار نمودن نام خود در دفتر صالحان است.
-وقف نشانه گذشت از خویشتن و پیوند با خداست.
- وقف از خود گذشتگی برای به خدا رسیدن است.
- وقف واقف چراغی ماندگار تا روز حساب است.
-وقف پیوند قلب واقف با کالبد آیندگان است.
-وقف تجلی ایثار و نوع دوستی است.
-وقف مال واقف، کسر مال نیست.
پیامبــــر اکرم(ص) می فرمایند: بهشت متعلق به توبه کاران و رحمت متعلق به وقف گذاران است.
آقایان ابراهیمی و سنگین آبادی (از فعالان قرآنی)
وقف قرآنی در هیئتها
فضای هیئتهایی که برای عزاداری اهـلبیت (ع) به پا شدهاند، مکان منـاسبی است برای ترویج فرهنگ قرآنی. از آنجایی که اهلبیت (ع) همـواره توجه به قـــرآن کریم را توصیه مینمودند، پس اختصاص قسمت و زمـانی از هیئت به قرآن، کاملا بجا است. توجه به این کتاب الهی نباید به تلاوت قــــــرآن در ابتــــدای مراسمات مذهبی، محــــــدود شود، بلکه بایستی به مفاهیم و خواسته های قرآن از مسلمین، بیان گردد. بیشک توجه به این کتاب الهی میتواند تأثیر عـزاداری بر مصائب اهل بیت (ع) را در زندگی افراد دوچنــــدان کند و بصیرتی دهد تا عزاداران، از قرآن و اهلبیت در طول زندگی خود کمک بگیرند؛ و چــه بهتر که ترویج این فرهنگ کتاب الهی از طریق هیئتها آغاز گردد.
توجه به وقف در قرآن
با اینکه در قرآن کریم، توجه ویژهای به سنت حسنه وقف شده است اما کمتر به وقف خود آن شده است. خداوند بیش از هر موضوعی به کار خیر بها داده است، آیات قرآن در مورد خیرات، انفاق، صدقات و خدمت به خلق، بسیار واضح و پر معنا و مشوق است تا جایی که خداوند عمل انسانهای خیر را به شکر، شکور و شاکر تعبیر میکند، یعنی خداوند شکر میکند از انسان هایی که نعمتهای خدا را برای مردم هزینه میکنند.
«وقف» سنّت حسنهای است که از دیر باز به اشکال گوناگون در تاریخ بشر وجود داشته است و اسلام نیز آن را در مسیری روشن، منطقی و هدفدار، مترّقی و دقیق مورد استفاده قرار داده است. آیاتی که در قرآن به انفاق احسان و عمل صالح و ایثار اشاره شده میتواند مشوق وقف باشند و از سویی در قرآن در آیات بسیاری با کنز مال، تکاثر، تفاخر، استکبار، سرقت طغیان، کسب حرام، حب مال، راندن مهر آمیز یتیم، پرخاش از مسائل، خودبینی و... مبارزه شده که به شکلی میتواند به مقام و جایگاه وقف در قرآن اشاره داشته باشد.
خـدا کـه مالـک همـه چیـز است، در قران به ما میگـوید به من قرض بدهـید، آن هم با تعبیراتی که یک سائل میگـوید، در سوره بقره اینگونه آمده است: «من ذالـذی یقرض الله قرضاً حسناً فیضاعفه له اضعافاً کثیره و الله یقبض و یبسط و الیه ترجعون»؛ دلیلش این است که خدا میخواهد از طریق ما انسانها این همکاری و همدلی اتفاق بیفتد، که «وقف» مهم ترین وسیله این راه است و تفاوتی که وقف با صدقات موقّتی دارد، پایدار بودن و ماندگار بودن آن است.
حجت الاسلام و المسلمین آقای علی محسن منتشلو
رئیس محترم اداره سازمان تبلیغات اسلامی شهرستان قروه
خـــداوند متعــــال در تمامی کره خاکی موجودات زیادی را خلق کرده به گونه ای که بعـد از چندین هـــزار سال هنوز احصا مخلوقات الهی برای کسی ممکن نبوده در ایـــن میان یک موجـودی متفاوت از دیگر مخلوقات به اسم انسان خلق نموده و به او قدرت نطق و تفکر عنایت کرده است و همه مخلوقات دیگر را مسخر این انســان قـــرارداده است و هدف از خلقت انسان را عبادت ذکر می کند و از باب قاعده لطف تکالیفی برای این انسان قرارداده است. تا با انجام آن به کمال برسد برای راهنمایی و سرانجام آن تکالیف دستوراتی را در کتابی به نام قرآن برای انسان توسط یا پیامبر(ص) ارائه نموده است تا انسان از آن در انجام تکالیف و وظایف خود خوب عمل کند مانند خواندن نماز ، پرداخت خمس و زکات رعایت حدود الهی و... در این میان یکی از راههایی که خداوند متعال برای سعادت بشر معرفی فرموده وقف است یعنی انفاق بخشی از اموال خود برای استفاده های عام المنفعه البته باز هم باید اشاره کرد که وقف فقط از مال نیست برابر آموزه های دینی هر شخص هر توانی که دارد می تواند آنرا وقف نماید و کارهای عام المنفعه انجام دهد اما در عرف مردم بیشتر نمود آن در وقف مال است همانطور که اشاره شد وقف می تواند یکی از راههایی باشد که خداوند متعال برای کمال بشر قرارداده است. به عبارت دیگر وقف امروز می تواند بیمه نامه معتبر و بدون تاریخ انقضا برای واقف در عالم برزخ و قیامت باشند و لذا خداوند متعال می فرماید مال و فرزندان شما خوب هستند اما باقیات و صالحات برای شما بهتر بهتر است یعنی با انجام باقیات و صالحات که وقف یکی از مصادیق بارز آن است بهترین باقیات و صالحات انجام شود
حبیـب الــه امیـــد زاده
رئیـس محترم شعبه چهارمدادگاه عمــومی حقــوقی شهـــرستـــان قــــروه
در قرآن کریم آیه 254 سوره مبارکه بقره خداوند متعال می فرمایند: یا ایها الذین آمنوا انفقوا مما رزقناکم من قبل ان یاتی یوم لا بیعٌ فیه رولا خلةٌ و شفاعَهٌ
ای کسانی که ایمان آورده اید! از آنچه به شما روزی دادیم انفاق کنید،پیش از رسیدن روزی که در آن روز(قیامت) نه داد و ستدی است و نه دوستی و واسطگی( و هیچ کدام به کار نمی آید).
یکی از مهمترین تمهیدات و سنت حسنه دین مقدس اسلام در راستای دور اندیشی و تامین آینده مسلمین و فرزندان ایشان پایه ریزی سنت وقف است چنانچه وقتی به قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام و سنت عملی ایشان رجوع می کنیم اهمیت دو چندان این سنت زیبا روشن می شود در قرآن کریم آیه ای به صراحت دال بر وقف وجود ندارد و وقف را به عنوان مصادیق بارز باقیات صالحات معرفی نموده اند. پیامبراکرم(ص) و اهل بیت مکرم ایشان در زمان حیات گهر بار خویش نه تنها در پی احسان و نیکی به اطرافیان و مسلمانان بودند بلکه به جهت آینده نگری و تامین منافع ومصالح مسلمین به طور عملی به دیگران سنت نیکوی وقف را آموزش می داند، تاریخ اسلام آکنده است از موقوفات و صدقات گران سنگ معصومین علیم السلام، امام علی(ع) می فرماید: الصدقةُ و الحبسُ ذخیرتان فَدَعوهمالیوم هِما« صدقه و وقف دو ذخیره اند آنها را برای روز خودشان(قیامت) وانهید.
امام صادق (ع) می فرماید: پیامبر خدا غنائم را تقسیم کرد قطعه ای زمین به علی(ع) رسید، علی در آن زمین چشمه هایی حفر کرد و چشمه ها به آب رسیدند، حضرت فرمود این صدقه (و وقفی) است که آن را به طور قطعی از ملک خویش جدا کردم و به حاجیان خانه خدا و در راه ماندگان حج مخصوص گردانیدم؛نه فروختنی است و نه بخشیدنی؛ و نه ارث بردنی، در سرزمین خشک و سوزان عربستان آنهم در صدر اسلام تحقیقاً مسئله آب یکی از حادترین مسائل جامع آن روز و برخوردار از اهمیت والایی بوده است به همین دلیل می بینیم در میان موقوفات امام علی(ع) بنا به نقل مرحوم مجلسی در کتاب شریف بحار الانوار جلد 41 صفحه 32 از قول امام صادق(ع) نقل می کنند که امام فرمودند: جدم علی قریب یکصد چاه و چشمه را بدست خود حفر کرد و همه را در راه خدا وقف نمود.
حاج حاتم رستمی هیئت امنای محترم مسجد سید الشهدا
عرصه وقف مانند میدانی است که برخی جهــادگــونه و با گذشت از سرمایه عمر خود مـــدال واقــف بودن
را کسب می کنند و برخی دیگر نیز عالمانه و عاشقانه زمینه رسیــدن به این جایگاه والا را برای مشتــاقان
فراهم می کنند.
جای دیگر می فرمایند: قلــه وقف آنچنان رفیـع است و با عظمت که هرچه گفته شود کم است.
از این رو باید با تمام توان پا به عرصه وقف گذاشت تا غبار مظلومیت و غربت از چهره زیبای آن زدود.
پیامبر(ص) فرمود:وقف یکی از مظاهر عالی در خدمت بشر دوستی و از منابع تعلیم و تربیتی عمومی در کشور اسلامی است و بسیاری از درد و رنج بشر را التیام می بخشد و همینطور در تعلیم و تربیت اثر دارد.
امام باقر (ع) : از پدران بزرگوارش نقل می کند روزی حضرت رسول (ص) از راهی می گذشت مردی را در حال درختکاری دید حضرت به او فرمود: می خواهی تو را به کاشتن چیزی راهنمایی کنم که اصل آن ثابت و میوه اش پایدار است.
فرمود : بلی یا رسول اللّه
او فرمود : هر صبح و عصر بگو سبحان الله و الحمد اللّه و لااله الااللّه و اللّه اکبر که هر تسبیح آن درختی است که انواع میوه ها دارد.
و رهبر عزیزمان امام خامنه ای میفرماید: وقف فضیلت بسیار و پاداش بیشمار دارد.
سنت وقف را می توان یکی از آموزه های دینی و عملی اسلام برای انفاق ماندگار شمرد.
مهندس امید ورمقانی
کارشناس محترم رسمی دادگستری رشته ساختمان
کارشناس ارشد معماری ، مدرس دانشگاه
وقف به عنوان یک سنت حسنــه صرفا این نیست که ما ملک یا دارایی را وقف کنیم .بلکه هرکسی به زعم خود میتواند واقف باشد.
بنا به مقدمه فوق وقف در حوزه مهندسی در برگیرنده تمام خدماتی است که یک مهندس میتواند به عنوان یک واقف انجام دهد.به عنوان مثال یک مهندس میتواند از وقت خود زمانی را وقف کرده ودر حوزه های طراحی ,نظارت واجرا خدمات ارائه نماید. مشخصاً با توجه به رسالت اداره اوقاف وامور خیریه که ساماندهی اماکن متبرکه ومساجد وتکایا می باشد خدمات یک مهندس در این زمینه نیز شامل آسیب شناسی بناهای قدیمی وطراحی ونظارت اماکن جدید می تواند باشد.
باتوجه ضرورت آسیب شناسی بناهای قدیمی و ارائه راهکارهای نوین در خصوص استحکام بنا سازمان نظام مهندسی ساختمان میتواند در این حوزه با اداره اوقاف همکاری لازم را داشته باشد ودر این امر خداپسندانه سهیم باشد.
باتوجه ضرورت آسیب شناسی بناهای قدیمی و ارائه راهکارهای نوین در خصوص استحکام بنا سازمان نظام مهندسی ساختمان میتواند در این حوزه با اداره اوقاف همکاری لازم را داشته باشد ودر این امر خداپسندانه سهیم باشد.
احمد محمودی(فوق لیسانس مدیریت)
شبکه بهداشت و درمان شهرستان قروه
ســـــوق دادن سرمایه های اجتماعی به سمت سلامت، هزینه نیست بلکه سرمایه گذاریست، چـون افراد سالم اقدامات بیشتری می توانند انجام دهند و یک جامعه پویا تشکیل دهند. هرچــــــه که وقف می تواند در حـوزه سلامت داشته باشد و افـــراد واقف را به ارضــــــای روحی و یقین ایمانی برساند خیلی بیشتر از حوزه های دیگر است.
نیاز روزانه افراد به مراکز درمـــانی ، تجهیزات و داروها در حوزه سلامت و احساس آرامش آنهـــــا پس از درمان و بهبودی بسیار لحظات زیبا و شیرینی استکه درکش برای هر فرد خیری آسان است.
لذا باید وقف را به سمت حوزه درمان هدایت کنیم، جای امیدواریست چرا که در عرصه سلامت و درمان مشکلات زیادی در جامعه وجود دارد و کمک به بیماران و نجات آنها کار بسیار مهمی است.
من اعتقاد دارم اقداماتی که نتیجه آن افزایش سلامت جامعه است ، جزو اقدامات ماندگاری است که نتیجه آن برای همه نسل ها می ماند.
افراد جامعه باید مسئولیت همگانی خود را در سلامت دریابند:
در اسلام همه کارها با توجه به فلسفه و هدف آفرینش انسان طراحی می شوند و چون آفرینش بیهوده نیست. افحسبتم انما خلقنا کم عبثاً و انکم الینا لا ترجعون(مومنون/115) همه در برابر وظایف الهی یکدیگر و جامعه اسلامی مسئول هستند.
سخنان رسول خدا:« من اصبح و لم یهتم به امور مالمسلمین فلیس بمسلم» (ری شهری ، همان ،4 ، 503) و « کلکم راع و کلکم مسئول عن رعیته»(همان ، 4 ، 327) این تکلیف همگانی را در برابر جامعه مشخص می کنند. بخشی از امر به معروف و نهی از منکر ، اموری را که در ارتباط با سلامت فرد و جامعه است، در بر می گیرد و همانگونه که می دانیم این دو از واجبات و لازم الاجرا هستند. لذا اداره امور بهداشتی ، شناسایی عوامل بیماری و کنترل و آموزش آنها به همه مردم ، بخشی از تکالیفی است که دست کم گروهی از انسانها دارند تا جلوی اتلاف جانها را بگیرند.پزشکی و حرفه های وابسته به آن که امروزه خدمات بهداشتی را نیز به طور ویژه انجام می دهند، از نیازهای اولیه جامعه انسانی است با اینکه اسلام هدفی فراتر از تامین بخشی از نیاز جامعه دارد ، مسائل بسیاری در زمینه ، بهداشت ، تغذیه و... به انسان می آموزد. لذا وقف سرمایه ها در حوزه سلامت فرهنگ ما را برای آیندگان غنی می سازد .
اصل تقدم مصلحت عمومی برمنافع شخصی ضرورت امروز ماست .
رعایت مصلحت جامعه اسلامی در همه زمینه ها بر همه مسلمانان لازم است و ایجاد آمادگی در همه زمینه ها مطابق آیه« و اعدوا لهم ما استطعتم من قوة و من رباط الخیل ترهبون به عدوالله و عدوکم» (انفال/60) بر همه واجب می باشد. ایجاد امنیت جانی ، اجتماعی و همچنین سلامتی در جامعه از مهمترین مصالح مسلمانان است و تاثیر بسزایی در رشد، آرامش و رفاه عمومی دارد. بر اساس اسن بینش باید هر کجا که ضرورت ایجاب کرد در امور بهداشتی سرمایه گذاری شود پربارترین و شاید کم خرج ترین سرمایه گذاری.گسترش آموزش بهداشت و دانش بهداشتی مردم است.و این میسر نمی گردد،مگر اینکه ضرورت آگاهی از اصول بهداشت در کنار دیگر مسائل ضروری دینی و سیاسی مطرح شود.
اصل احساس تکلیف و دین در حوزه ی وقف و هر آنچه که ما در حوزه ی سلامت داریم
نگاهی گذرا به آموزه های دینی نشان می دهد که بخش زیادی از نظام آموزشی اسلام در قالب احکام شرعی(وجوب،استحباب،حرمت و کرامت)بیان شده است.اینگونه بیان،می تواند برای فرد مسلمان ،بع عنوان یک تکلیف مطرح باشد و او خود را ملزم به رعایت آن بداند.به عبارتی دیگر،قرار دادن وسایل بهداشتی در برنامه ی عبادی مسلمانان،انگیزه لازم برای اجرای آن ایجاد می نماید ولی در حقیقت نوعی ضمانت اجرا است.
آیه مبارکه الم یعلم بان الله یری؛(علق/14) همان ضمانت اجرایی که در احکام دین بر فکر و عمل مسلمان حاکم است و او را از گناه در خلوت و خیانت به مسلمانان باز می دارد،آنجایی هم که رعایت اصول بهداشتی با الزام شرعی همراه باشد مسلمان را از زیر پا گذاشتن آن اصول در خلوت و آشکار باز خواهد داشت.در این صورت ریختن فضولات آلوده در معابر و آلوده کردن آب ها ،ایجاد کانون های آلودگی و عفونت و آماده ساختن محیط برای رشد و فعالیت حشرات که عوامل توسعه آلودگی اند و نظایر این اعمال توسط پاسبان درونی و ایمان هر شخص منع خواهد شد.
از این گذشته مسلمانی که بداند هر کاری که باعث آسایش مسلمانان و حفظ سلامت آنها باشد خدمتی در جهت رضای خدا است،از پاکسازی محیط و کمک به حفظ بهداشت عمومی بعنوان عمل خیر استقبال خواهد کرد.برای نمونه در باب وقف و خدمات عامه با تکیه بر این حدیث معروف«اذا مات ابن آدم انقطع عمله الامن ثلاث صدقه جاریه ،اوعلم ینتفع به ، او ولد صالح یدعو له» (دیلمی،ارشاد القلوب،1،14)، بسیاری از بناها و اموال بهداشتی نظیر بهسازی محیط،ایجاد حمام،آب لوله کشی،مرکز بهداشت و آموزش بهداشت ،از مصادیق روش و مسلم صدقه جاریه « و علم ینتفع به» خواهد بود.به همین دلیل مسلمانان انگیزه ای قوی برای توسعه بهداشت خواند یافت.
بنابراین ایمان اعتقاد و یقین می تواند بزرگترین انگیزه در حوزه وقف در حوزه سلامت باشد
اسلام بر سلامت و بهداشت تاکید فراوان کرده و آن را بخشی از ایمان و لازمه آن معرفی نموده است.در واقع یکی از ویژگی های اسلام،تشویق به رعایت پاکی در ابعاد گوناگون زندگی است ،زیرا دوری از آلودگی جسمی و روحی خواسته فطری هر انسان است.
اسلام با قرار دادن نظافت در برنامه عبادی فرد مسلمان ،انگیزه لازم برای رعایت بهداشت و پاکیزگی را در او ایجاد نموده است.
پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: «تنظفوا بکل ما استطعتم فان الله تعالی بنی الاسلام علی النظافه و لن یدخل الجنه الا کل نظیف»؛( کنزالعمال ، ح 26002) «به هر مقدار که می توانید نظافت را رعایت کنید؛ زیرا خداوند متعال اسلام را بر پایه نظافت بنا نهاده است و هرگز کسی وارد بهشت نمی گردد؛مگر اینکه پاکیزه باشد.»
بنابراین سلامت و بهداشت در اسلام ،نظام خاصی دارد؛به گونه ای که فرد مسلمان خود را ملزم می داند بهداشت را امری شرعی و دینی بداند و آن را درهر حال و به طور مستمر مورد توجه خود داشته باشد.لذا نیاز دارد در این حوزه به امر نگرشی موقوفه مدارانه در دنیای مدرن بنگرد و ماهم به نوبه وظیفه ملی و اسلامی خود را در این حوزه تلاش خواهیم کرد.
حجت الاسلام و المسلمین حاج آقا بابائیان (امام جمعه محترم شهرستان قروه)
وقف یعنی ایستادن و درنگ کردن است،درنگ یعنی خوب دیدن و درست دیدن و صحیح اندیشیدن و به تعبیری دوراندیش بودن است.
وقف یعنی حبس مال،برای امور عامه المنفعه و یا احیاء علوم اهل بیت علیهم السلام است.
هر وقت انسان فقر را در خود احساس کرد،در رفع فقر کوشا می شود تا خود را وصل کند به جایگاهی که آن جایگاه،اتصال به ذات لایزال الهی داشته و به بی انتها بودن خداوند بی انتها شده و مظهر صفات خداوند در روی زمین گردیده اند.
و طبق آیه شریفه در سوره فاطر یا ایها الناس انتم الفقراء الی الله و الله هو الغنی الحمید
وقتی این فقر شناخته شود و بی نیاز هم فهمیده شود،قطعا برای وصل به غنای الهی همت عاشقانه نموده و تمام مال و یا بخشی از آن را برای احیاء علوم علوی حبس نموده و از باب آیه شریفه المال و البنون زینة الحیواة الدنیا و الباقیات الصالحات
وقف صدقه جاریه صالحه ، موثر در رهایی از حسرت یوم الحسره خواهد بود که انسان زیرک دارای مکنت مالی از آن دریغ نخواهد کرد.
امید آن است که برای احیاء مکتب اهل بیت علیهم السلام که رشد و تقوی در آن می باشد و دشمن اراده ی خاموشی این چراغ پرفروغ را پیش رو و در برنامه خود گذاشته ،باید تلاش کرد و وقف مال در این خصوص،امید دشمن را مبدل به یأس نماید.
جناب آقای ماموستا نوری
امام جمعه محترم اهل سنت شهرستان قروه
باسلام وعرض ادب.وآرزوی قبولی طاعت وعبادت. وتبــریک هفته وقف به تمامی عزیزان ومسولین اداره اوقاف .
وقــــف یکی ازدستـــورات زیبای دین مبین اسلام است . که انسان به واسطه آن دارای اجرو پاداش اخروی میگردد.حتی بعــدازوفات شخص واقف ثواب آن ادامه دارد. پیامبرعظیـم الشان اسلام میفرماید.(اذا مات ابن ادم انقطع عمله الی من ثلاث .صدقه جاریه .اوعلم ینتفع به .او ولد صالح یدعوا له.)رواه مسلم.یعنی هروقت انسان فوت کرداعمال او قطع می شود.بجزدرسه مورد.1)صدقه جاریه که منظورازآن وقف درراه خدامی باشد.2)علم ودانشی که به دیگران انتقال داده شود.3) اولاد صالحی که بعدازمتوفی برای اودعای خیرکند.
ازنظرقرآن وسنت پیامبرعظیم الشان وسفارشات ائمه دین اسلام، وقف یکی ازمحبوب ترین حسنات نزدخداوند می باشد.که برای انسان دارای فضیلت واحسان است.به وسیله وقف انسانها.وحتی سایر جانداران بهره مندو متمتع میشوند. وهرجانداری اعم ازانسان وغیرانسان ازاموال وقف شده استفاده کند.اجرمعنوی وثواب آن به صاحبش بدون هیچ کم وکاستی برمیگردد.
درصدراسلام تمام مومنان وایمان داران ویاران واهل بیت پیامبر همگی چیزی ازدارائی خود را وقف می کردند و این سنت حسنه تا امروز در بین مسلمانان ادامه داشته و دارد. و امروز هم برما مسلمانان لازم است دربحث وقف برای آتیه قیامت خود با تاسی به سلف صالح خود اقدامی بنمائیم و به مفاد آیه مبارکه قرآن که می فرماید:(لن تنالوا البرحتی تنفقوا مماتحبون) یعنی شما به درجه خوبی واحسان نمی رسید.تااینکه آنچه که ازاموال ودارائی خودکه آنرا دوست دارید. درراه خدا انفاق کنید.ازاموال خودوقف وانفاق کنیم.تا ان شااللّه به درجه خوبی و ایمان داری برسیم.
جناب آقای پرویز کولانی فرماندار محترم شهرستان قروه
در قرآن کریم، آیهای که به صراحت از وقف نام برده باشد، وجود ندارد اما در تعــــابیر و تفاسیر برجسته میتوان به احسان، نیکی و صدقه و تعاون پی برد که استدلالی بر وقف و مقــولهای برای استحباب این سنت الهی به شمار میرود.از این سنتها گاه به عنوان قرضی نیکو به خداوند نام برده شده که این نوع قرض از بهترین قرضهاست.این افراد علاوه بر اینکه برای خود نفع دارند، جامعه نیز از نیکی عمومی آنان بهرهمند میشود.علمای اسلام، وقف را به عنوان صدقه جاریه و باقیات صالحات معرفی کردهاند و این بدان معناست که اجر وقف پس از مرگ نیز شامل واقف میشود، در حالی که در سایر کارهای نیک اینگونه نیست.
پیامبر اعظم (ص) با قول، تقریر و عمل، وقف را در جامعه اسلامی نهادینه کردند و زمینههای ترویج را نیز به مسلمانان آموختند.در اسناد و کتب شیعی و اهل سنت به وفور میتوان روایاتی در زمینه وقف دید که بارها مورد تاکید قرار گرفته است و هیچ یک از مذاهب اسلامی آن را نفی نکرده است، هرچند که اهل تشیع از آن به عنوان وقف و اهل سنت آن را حبس بنامند.
وقف با کاهش فاصله بین فقیر و غنی موجب میشود تا تعادل و توازن اقتصادی در جامعه شکل بگیرد و از تکاثر ثروت در جامعه که اسلام نسبت به آن هشدار داده است، جلوگیری شود.
مهمترین کارکرد وقف در جامعه اسلامی را تالیف قلوب بین مسلمانان است این مهم از آنجا نشات میگیرد که حتی دستورات اقتصادی اسلام هم زیربنای اخلاقی دارند که نمونه بارز آن وقف است که در احکام شرعی استفاده از موقوفات برای غیرمسلمانان هم مجاز شمرده شده است.
خانم عبـدی مدیر محترم حوزه ی مرکز تخصصی الزهرا (س) سطح 3
با توجه به آموزه های دینی اسلام وقف احسانی ماندگار است و همچون چشمه ی همیشه جاری که واقف را از دو بعد به خیر می رساند یکی بخاطر گذشتن از دنیا و دوم بخاط چشم دوختن به عقبی(آخرت).و چه نیکوست که وقف درجامعه به سمت نیاز جامعه سوق داده شود و از این طریق باقیات و صالحاتی برای صاحبش به ثمر بیاورد.یکی از عرصه های نیازمند بهره برداری از موقوفات حوزه های علمیه ی خواهران می باشد چرا که تحت حمایت های مالی دولت نیستند و برای ترویج و تبلیغ دین اسلام ضرورتا باید پا برجا باشند در راستای تربیت مادران دینی، تحکیم و تقویت و نهادینه سازی خانواده ی متعال پایدار و دین مدار بر اساس آموزه های اسلامی دینی است.و تقویت مدارس دینی توسعه معنوی توحیدی در جامعه بانوان است.نتیجه ی کار خیر اول به خود واقف ، سپس به دیگران می رسد.
حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای رنجبر رئیس محترم حوزه علمیه شهرستان قروه
وقف سکوی عروجیست که ویژگی ماندگاریش، توانی به انســــــان می بخشد که تا ملکوت پیش رود. دوام آثار و پاداشش، مدام به مدد واقف می آید تا اوج و عروجش را به کمال برسد.
برچسب ها :
نظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- یادواره شهدای عملیات کربلای ۵ در قروه برگزار شد
- احداث دو مجتمع بزرگ گلخانهای با مساحت 62 هکتار در قروه
- ۵۶ روستای قروه عاری از شبکه سیم مسی شد
- سانحه مرگبار در محور قروه - سریش آباد با 8 کشته و مجروح
- فعالیت معدن طلای قروه از سر گرفته شد/پیگیری مطالبات مردم در دستور کار
- حال ناخوش «بوکس» قروه؛ تمرین ورزشکاران در تاریکی!
- یادواره شهدای عملیات کربلای ۵ در قروه برگزار شد
- احداث دو مجتمع بزرگ گلخانهای با مساحت 62 هکتار در قروه
- ۵۶ روستای قروه عاری از شبکه سیم مسی شد
- سانحه مرگبار در محور قروه - سریش آباد با 8 کشته و مجروح
- فعالیت معدن طلای قروه از سر گرفته شد/پیگیری مطالبات مردم در دستور کار
- حال ناخوش «بوکس» قروه؛ تمرین ورزشکاران در تاریکی!
- یادواره شهدای عملیات کربلای ۵ در قروه برگزار شد
- احداث دو مجتمع بزرگ گلخانهای با مساحت 62 هکتار در قروه
- ۵۶ روستای قروه عاری از شبکه سیم مسی شد
- وزیر کشور از گردنه صلواتآباد سنندج بازدید کرد
- ۶۱۸ مسافر در راه مانده در قروه اسکان داده شدند
- سانحه مرگبار در محور قروه - سریش آباد با 8 کشته و مجروح
- فعالیت معدن طلای قروه از سر گرفته شد/پیگیری مطالبات مردم در دستور کار
- حال ناخوش «بوکس» قروه؛ تمرین ورزشکاران در تاریکی!
- دستگیری 2 سارق با کشف 6 فقره سرقت سیم برق در قروه
- از قهرمانان، ورزشکاران و مدال آوران شهرستان قروه تجلیل شد
شهرستان قروه رتبه اول خرید تضمینی گندم را کسب کرد/ کاهش ۶۲ درصدی خرید تضمینی گندم در کردستان
پیشبینی برداشت ۱۹هزارتن خیار و گوجهفرنگی از جالیزارهای قروه
دستگيري 17 نفر از معتادان متجاهر در قروه + تصاویر
تحول انقلاب اسلامی از خاورمیانه تا قلب آمریکا / انقلاب اسلامی آغازگر استکبار ستیزی جهانی
تمام دنیا اقتدار ایران اسلامی را مشاهده کرد / عملیات انتقام تا اخراج نیروهای آمریکایی از منطقه ادامه یابد
دستگيري 17 نفر از معتادان متجاهر در قروه + تصاویر
تحول انقلاب اسلامی از خاورمیانه تا قلب آمریکا / انقلاب اسلامی آغازگر استکبار ستیزی جهانی
مکانیسم ماشه فریب افکار عمومی است / جنایت های آمریکا در منطقه قابل چشم پوشی نیست
به سخره گرفتن تکنولوژی نظامی آمریکا با حمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پاسخ به ابهامات حمایت رهبر معظم انقلاب اسلامی از موضوع افزایش قیمت بنزین