گفتگوی اختصاصی
بررسی عوامل اصلی بروز آسیب های اجتماعی از نگاه محمدرضا نصیری
کارشناس امور اجتماعی در نشستی با خبرنگار سراب خبر به بررسی عوامل اصلی بروز و ظهور آسیب های اجتماعی پرداخت.
به گزارش خبرنگار سراب خبر، آسیب های اجتماعی امروز به مقوله ای چند وجهی تبدیل شده اند که بسیاری از مسائل و معضلات جوامع را تشکیل می دهند که در این میان یافت ریشه اصلی بروز و ظهور این آسیب ها و مقابله با ان ضروریت دارد.
با همین هدف گفتگو می کنیم با محمدرضا نصیری کارشناس مسائل اجتماعی.
به نظر شما مهمترین دلیل بروز آسیب های اجتماعی چیست؟
پیش از هر چیزی ما باید از یک تعریف جامع و گسترده در خصوص آسیب های اجتماعی برخوردار باشیم که در این میان باید گفت آسیب های اجتماعی به دسته ای از نابسامانی ها و ناهنجاری های رفتاری افراد یک جامعه چه بصورت فردی و یا جمعی اطلاق می شوند که ریشه در بی نظمی ها، کژکارکردی های پدیده های اجتماعی و پیامدهای نامطلوب آنها دارد.
این آسیب ها غالبا باعث رنجش روانی، جسمی و مادی اقشار خاص و آسیب پذیر جامعه می شوند.و همچین می توان گفت که : به هر نوع عمل فردی يا جمعی گفته می شود كه در راستای اصول اخلاقی و قواعد عام عمل جمعی يا غيررسمی جامعه محل فعاليت كنشگران قرار نمی گيرد و در نتيجه با منع قانونی و يا قبح اخلاقی و اجتماعی روبه رو میگردد که در پیدایش انحرافات اجتماعی و رفتارهای نابهنجار و آسیب زا عوامل متعددی به عنوان عوامل پیدایش و زمینه ساز می تواند مؤثر باشدکه از انجمله می توان به مواردی اشاره نمود.
عوامل فردی: جنس، سن، وضعیت ظاهری و قیافه، ضعف و قدرت، بیماری، عامل ژنتیک و....
عوامل روانی: حساسیت، نفرت، ترس و وحشت، اضطراب، کم هوشی، خیال پردازی، قدرت طلبی، کم رویی، پرخاشگری، حسادت، بیماری های روانی و...
عوامل محیطی: اوضاع و شرایط اقلیمی، شهر و روستا، کوچه و خیابان، گرما و سرما و....
عوامل اجتماعی: خانواده، طلاق، فقر، فرهنگ، اقتصاد، بی کاری، شغل، رسانه ها، مهاجرت، جمعیت و... .
این عوامل چه نقشی در ایجاد بزهکاری دارند؟
از آنجا که ممکن است در پیدایش هر رفتاری، عوامل فوق و یا حتی عوامل دیگری نیز مؤثر باشد، از این رو، نمی توان به یک باره فرد بزهکار را به عنوان علت العلل در جامعه مقصر شناخت و سایر عوامل را نادیده گرفت.
اگر فرد، هر چند برای سرگرمی و تنوع و تفرّج دست به بزهکاری بزند، این کار وی کم کم زمینه ای خواهد بود تا به سمت و سوی بزهکاری سوق یابد. دلیل عمده این کار، چگونگی شروع به انجام عمل بزهکارانه و کشیده شدن فرد به این راه است. افراد بزهکار افرادی هستند که همه زمینه ها و شرایط لازم برای انحراف در آنان وجود دارد. مهم ترین عامل در انحراف افراد و ارتکاب عمل نابهنجار، فردی است که موجب سوق یافتن وی به سمت بزهکاری می شود؛ چرا که فردی که می خواهد اولین بار دست به بزهکاری بزند، نیازمند فردی است که او را راهنمایی کرده و به این سمت هدایت نماید.
دومین عامل، امکانات و شرایطی است که فرد در اختیار دارد و زمینه ارتکاب وی را برای اعمال خلاف اجتماع فراهم می آورد.
فقر در خانواده، عدم تأمین نیازهای اساسی خانواده، دوستان ناباب، محیط آلوده و...نیز از عوامل روی آوری فرد به بزهکاری است.
آیا عوامل شخصیتی در بزهکاری و بروز آسیب اجتماعی تاثیرگذار هستند؟
معمولاً ویژگی های شخصیتی افراد بزهکار، بی قاعدگی رابطه و ارتباط میان فرد و جامعه و ارتکاب رفتارهای نابهنجار و خلاف مقررات اجتماعی است، ولی معمولاً از نظر مرتکب و عامل آن در اصل و یا در مواقعی خاص، این گونه رفتارها ناپسند شمرده نمی شود. افراد روان رنجور و روان پریش نسبت به ارزش ها، هنجارها و مقررات اجتماعی بی تفاوت بوده و کمتر آن ها را رعایت می کنند. اعمال و شیوه های رفتاری این گونه افراد نظام اجتماعی را متزلزل و گاهی نیز مختل می کند و موجب می شود که رعایت ارزش های اخلاقی و هنجارها در جامعه و نزد سایر افراد زیرسؤال رفته و آن را به پایین ترین سطح عمل تنزل دهد.
برخی از مشخصه های بارز و برجسته شخصیتی این گونه افراد، خودمحوری، پرخاشگری، هنجارشکنی، فریبندگی ظاهری و عدم احساس مسئولیت می باشد. این گونه افراد به پیامد عمل خود نمی اندیشند، در کارهای خود بی پروا و بی ملاحظه هستند و در پند گرفتن از تجربیات، بسیار ضعیف بوده و در قضاوت های خود یک سویه می باشند. این نوع شخصیت ها عمدتا از محیط اجتماع، خانه و مدرسه فرار کرده، پای بند قواعد، مقررات و هنجارهای اجتماعی نیستند و به دنبال هر چیزی می روند که جلب توجه کند. حتی در پوشش و سبک و شکل ظاهری خویش، به ویژه در شیوه لباس پوشیدن، آرایش مو و صورت به گونه ای که خلاف قاعده و خلاف سبک مرسوم سایر افراد اجتماع باشد، عمل می کنند تا جلب توجه نمایند.
خانواده ها چه نقشی در کاهش معضلات اجتماعی و آسیب های اجتماعی دارند؟
بدون شک خانواده ها نقشی اساسی و چشمگیر در برخورد با معضلات اجتماعی و آسیب های اجتماعی دارند.
تربیت صحیح و بر اساس تعالیم دینی و قرانی یکی از موثرترین راه ها برای مقابله با آسیب های اجتماعی است که باید بیش از گذشته در فضای خانه و خانواده ترویج داده شود.
کودکان و نوجوانان از همان دوران کودکی دارای روح و جسمی آماده برای درک حقایق هستی هستند و این والدین هستند که باید با آگاهی از شرایط جامعه کودکان خود را همسو با هنجارهای اجتماعی پرورش دهند که در این میان نقش تعالیم دینی بسیار تاثیرگذار است و کودکان از همان دوران کودکی خود با مفاهیم عمیق دینی و اعتقادی آشنایی می یابند و از آسیب های اجتماعی نیز فاصله می گیرند.
نتیجه گیری
نوجوان و جوانی که دوره کودکی را پشت سر گذارده، باید خود را برای زندگی مستقل اجتماعی آماده نماید. تحقق این موضوع، پیش از هر چیز، مستلزم یافتن هویّت خویشتن است. اینک او خود را یافته است. اگر بزرگ سالان ویژگی های این دوره زندگی او را بشناسند و با آنان برخوردی مناسب داشته باشند، هم نوجوانان به هویّت خویش دست می یابند و هم بزرگ سالان کمتر احساس نگرانی می کنند. از این رو، می توان گفت: بیشتر انحرافات نوجوانان و جوانان ریشه در ناکامی های اولیه زندگی دارد.
امام صادق علیه السلام با بیان حکیمانه ای به این دوره از زندگی نوجوان اشاره می کنند و می فرمایند: «اَلْوَلَدُ سَیِّدٌ سَبْعَ سنین وَ عَبْدٌ سَبْعَ سنین وَ وَزیرٌ سَبْعَ سنین.» کودک هفت سال اول، سیّد و فرمان رواست. او را آزاد بگذارید تا استقلال در عمل پیدا کند. در هفت سال دوم، آمادگی خاصی برای الگوپذیری دارد؛ چه اینکه هنوز در مرحله دیگر پیروی قرار دارد و الگوپذیر است. از این رو، سعی کنید در این دوره، الگوهای مناسبی در اختیارش قرار دهید و محیط تعلیم و تربیت او را هرچه بیشتر غنی و اصلاح کنید تا از طریق مشاهده الگوهای مفید و جذّاب، رشد کند. اما در مورد دوره نوجوانی می فرماید: «وزیرٌ سبع سنین»؛ یعنی دوره «پیروی دیگران بودن» او سپری شده و با آغاز نوجوانی، دوره دست یابی به هویّت خویشتن آغاز شده است. او را آزاد بگذارید تا خود انتخاب کند و حتی در مورد مسائل گوناگون زندگی با او مشورت کنید و از او نظرخواه باشید.
اگر با نوجوان این گونه برخورد شود و به او شخصیت و هویت و اعتبار اعطا شود، طبیعی است که هم اعتماد به نفس او تقویت می شود و هم احساس امنیت و آرامش می کند. این اساسی ترین راه برای تربیت نوجوان است.
بنابراین، هر رفتاری که از آدمی سر می زند، نشئت گرفته و متأثر از مجموعه ای از عوامل است که هرگز نمی توان نوجوان و یا جوان را یکسره مقصر و مجرم اصلی دانست و دیگران را بی گناه. با نگاه فوق، اساسا زمینه پیدایش جرم از بین می رود. از این رو، در پیدایش بزهکاری و رفتارهای نابهنجار و آسیب زا عوامل متعددی به عنوان عوامل پیدایش و زمینه ساز مؤثر هستند که فرد مرتکب شونده، تنها بخشی از قضیه می باشد.
برچسب ها :
آسیب های اجتماعیگفتگوکارشناس مسائل اجتماعیقروهسراب خبرعوامل اصلیبروز و ظهورمحمدرضا نصیرینظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- یادواره شهدای عملیات کربلای ۵ در قروه برگزار شد
- احداث دو مجتمع بزرگ گلخانهای با مساحت 62 هکتار در قروه
- ۵۶ روستای قروه عاری از شبکه سیم مسی شد
- سانحه مرگبار در محور قروه - سریش آباد با 8 کشته و مجروح
- فعالیت معدن طلای قروه از سر گرفته شد/پیگیری مطالبات مردم در دستور کار
- حال ناخوش «بوکس» قروه؛ تمرین ورزشکاران در تاریکی!
- یادواره شهدای عملیات کربلای ۵ در قروه برگزار شد
- احداث دو مجتمع بزرگ گلخانهای با مساحت 62 هکتار در قروه
- ۵۶ روستای قروه عاری از شبکه سیم مسی شد
- سانحه مرگبار در محور قروه - سریش آباد با 8 کشته و مجروح
- فعالیت معدن طلای قروه از سر گرفته شد/پیگیری مطالبات مردم در دستور کار
- حال ناخوش «بوکس» قروه؛ تمرین ورزشکاران در تاریکی!
- یادواره شهدای عملیات کربلای ۵ در قروه برگزار شد
- احداث دو مجتمع بزرگ گلخانهای با مساحت 62 هکتار در قروه
- ۵۶ روستای قروه عاری از شبکه سیم مسی شد
- وزیر کشور از گردنه صلواتآباد سنندج بازدید کرد
- ۶۱۸ مسافر در راه مانده در قروه اسکان داده شدند
- سانحه مرگبار در محور قروه - سریش آباد با 8 کشته و مجروح
- فعالیت معدن طلای قروه از سر گرفته شد/پیگیری مطالبات مردم در دستور کار
- حال ناخوش «بوکس» قروه؛ تمرین ورزشکاران در تاریکی!
- دستگیری 2 سارق با کشف 6 فقره سرقت سیم برق در قروه
- از قهرمانان، ورزشکاران و مدال آوران شهرستان قروه تجلیل شد
شهرستان قروه رتبه اول خرید تضمینی گندم را کسب کرد/ کاهش ۶۲ درصدی خرید تضمینی گندم در کردستان
پیشبینی برداشت ۱۹هزارتن خیار و گوجهفرنگی از جالیزارهای قروه
دستگيري 17 نفر از معتادان متجاهر در قروه + تصاویر
تحول انقلاب اسلامی از خاورمیانه تا قلب آمریکا / انقلاب اسلامی آغازگر استکبار ستیزی جهانی
تمام دنیا اقتدار ایران اسلامی را مشاهده کرد / عملیات انتقام تا اخراج نیروهای آمریکایی از منطقه ادامه یابد
دستگيري 17 نفر از معتادان متجاهر در قروه + تصاویر
تحول انقلاب اسلامی از خاورمیانه تا قلب آمریکا / انقلاب اسلامی آغازگر استکبار ستیزی جهانی
مکانیسم ماشه فریب افکار عمومی است / جنایت های آمریکا در منطقه قابل چشم پوشی نیست
به سخره گرفتن تکنولوژی نظامی آمریکا با حمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پاسخ به ابهامات حمایت رهبر معظم انقلاب اسلامی از موضوع افزایش قیمت بنزین