كارآفرینی برای اکثر كردستانیها اولویت ندارد
در كردستان كم نیستند زنان و مردانی كه برای خود و دیگران شغل ایجاد كردهاند و بارها بهعنوان كارآفرین نمونه از آنها یاد شده است، اما تعداد این افراد زیادهم چشمگیر نیست و برای پرورش كارآفرینان خوب و برداشتن موانع سر راه آنها باید چاره ای اندیشیده شود.
به گزارش سراب خبر به نقل از بارانی نیوز، در كردستان كم نیستند زنان و مردانی كه برای خود و دیگران شغل ایجاد كردهاند و بارها بهعنوان كارآفرین نمونه از آنها یاد شده است، اما تعداد این افراد زیادهم چشمگیر نیست و برای پرورش كارآفرینان خوب و برداشتن موانع سر راه آنها باید چاره ای اندیشیده شود.
یكی از این كارآفرینان موفق «ناصر شكری» دارای مدرك کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی و دانشجوی دكترای مدیریت گرایش آموزشی است كه پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دكترای وی نیز به موضوع كارآفرینی و نقش سهیم كردن دانش در توسعه كارآفرینی دانش آموختگان آموزش عالی میپردازد.
این كارآفرین تقریبا 20 سال سابقه فعالیت در زمینه موضوعهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی را در كارنامه خود دارد و علاوه بر ایجاد نخستین مراكز آموزش فنی و حرفه ای آزاد در شهرهای مختلف استان، نخستین مركز آموزش علمی كاربردی قروه را نیز راهاندازی كرده و همواره بهعنوان مدیر و كارآفرین نمونه استان در سالهای مختلف معرفی شده است. وی كه مدیر و مؤسس دانشگاه جامع علمی ـ كاربردی قروه (بزرگترین مركز آموزش بخش خصوصی درغرب كشور) است و برای حدود 150نفر بهصورت مستقیم اشتغالزایی كرده، امیدوار است كه در آینده نزدیك، این تعداد را به 250 نفر افزایش دهد. با این كارآفرین نمونه استان كه اعتقاد دارد تفكر كارآفرینی در كردستان كمرنگ شده است، به گفتوگو نشستیم كه در ادامه میخوانید.
برای اشاعه فرهنگ كارآفرینی در جامعه چه باید كرد تا جوانان فقط به فكر دنبال كردن شغل دولتی نباشند؟
دراین باره نظرها و پیشنهادهای بسیاری میتوان ارائه داد، اما به نظرم باید 2 دیدگاه تغییر كند تا بتوان جوانان را به سوی كارآفرینی در كشور و بهویژه كردستان سوق داد. در مرحله نخست دولت باید از تصدیگری اقتصادی دست بردارد و سیاستهای اصل 44 را واقعا اجرا كند. به بیان دیگر دولت باید چرخه اقتصاد را به بخش خصوصی واگذار كند. این همان اتفاقی است كه در كشوری مانند كره جنوبی افتاد. در مرحله بعدی نیز تفكر كارآفرینی باید در جامعه القا شود كه برای این كار باید ابتدا آموزش كارآفرینی را در همه مقاطع تحصیلی و سنی آغاز كرد و همچنین موانع و بروكراسیهای اداری را كاهش داد.
برای سوق دادن جامعه به سوی كارآفرینی چه زیرساختهایی باید وجود داشته باشد؟
كارآفرینی براساس ویژگیهای روانشناختی و جامعه شناختی (رفتاری) انجام میشود. ویژگیهای روانشناختی یا روانشناسی از عوامل درونی است و از آن میتوان به داشتن روحیه مثبت، خودكنترلی درونی، استقلالطلبی، حس شكست ناپذیری، اعتماد به نفس، مسئولیت پذیری، خلاقیت و نوآوری و توفیق طلبی اشاره كرد. این ویژگیها باید در افراد شناسایی شود و برای رشد و بروز آنها اقدام كرد.
از ویژگیهای رفتاری یا جامعه شناختی كه عوامل بیرونی محسوب میشود نیز میتوان به نقش جایگاه اجتماعی افراد در جامعه، نارضایتی یا كسب تجربه از مشاغل قبلی، تشویقها و انگیزههای دولتی، آموزش و تسهیم دانش اشاره كرد. بنابراین دولت باید نسبت به رفع موانع كارآفرینی مانند كاغذبازی اداری تلاش كند و همچنین با پرداخت تسهیلات كم بهرهو بلندمدت، افزایش مشوقها، كاهش یا تخفیف عوارض مالیاتی، تضمین خرید محصولات و خدمات و حمایت از صادرات كالا و خدمات زمینه سوق دادن مردم به سوی كارآفرینی را فراهم كند.
دولت در كارآفرین كردن جوانان چه نقشی برعهده دارد؟
در درجه نخست، تغییر دیدگاه خود دولت در كارآفرین كردن جوانان مؤثر است. تا زمانی كه دولت هم مجری طرحهای اقتصادی باشد و هم ناظر این موضوع، اتفاق ویژه ای در این حوزه رخ نمیدهد. بنابراین باید از جذبه اشتغالهای دولتی كاست و موفقیتهای بخش خصوصی، كارآفرینان و سرمایهگذاران و صاحبان كسب و كارهای كوچك در بخش خصوصی را به جامعه معرفی كرد تا انگیزه جوانان برای سوق به كارآفرینی بیشتر شود، همانطور كه در بسیاری از كشورهای مترقی بیش از 80درصد از چرخه اقتصادی در دست كارآفرینان و صاحبان كسب و كارهای كوچك و متوسط است.
مزایای كارآفرینی برای شخص یا جامعه چیست؟
به قول «شومپیتر» (پدر علم كارآفرینی) كارآفرین نیروی محركه موتور توسعه اقتصادی است. «پیتر دراكر» نیز معتقد است كه كارآفرینی یعنی به حداكثر رساندن استفاده از فرصتها. بنابراین كارآفرین فردی است كه از فرصتهای ایجاد شده استفاده میكند و به كمك منابع مالی و انسانی بهصورت فردی یا سیستمی، یك كسب و كار راهاندازی كرده و با طرح كسب و كار یا برنامهریزی راهبردی، آن را به سمت جلو هدایت میكند و درنهایت، منجر به ایجاد اشتغال و ثروتآفرینی در جامعه میشود.
بهعنوان كارشناس این حوزه، ظرفیتهای كردستان برای كارآفرینی را در چه حوزههایی میبینید؟
كردستان در زمینه منابع طبیعی و خدادادی، فرصتهای زیادی برای خلاقیت، نوآوری و كارآفرینی دارد، اما فرصتهای غیرطبیعی كه دولتبانی و باعث آن باشد، آنچنان در كردستان به چشم نمیخورد. سرمایهگذاران كمتری نیز جرأت قبول ریسك را در این استان دارند و به همین دلیل نیز تعداد كارخانهها و تولیدیهای معتبر و صاحب برند در این استان زیاد نیست.
معادن غنی سنگ و طلا، زمینهای حاصلخیز كشاورزی، وجود منابع آبی بی نظیر از جمله زریوار مریوان، سراب قروه و رودخانه سیروان، صنایع دستی متعدد و متنوع، وجود مراتع و منابع طبیعی بكر و همچنین وجود مناطق گردشگری از ظرفیتهایی است كه كارآفرینان میتوانند از آن نهایت استفاده را ببرند. كارآفرینان كردستانی میتوانند در زمینه تولید خوشههای صنعتی و كشاورزی، گردشگری، صنایع تبدیلی و فراوری محصولات كشاورزی و معدنی، صنایع دستی و فرش دستباف و پرورش ماهی اقدام كنند.
بسیاری از مدیران، كارآفرینی را با سرمایه مالی میسنجند. به نظر شما برای كارآفرین شدن، باید سرمایه زیاد داشت یا ایده خوب؟
قطعا همزمانی سرمایه با ایده خوب، مدینه فاضله است، اما این حالت كمتر اتفاق میافتد. گاهی سرمایه وجود دارد، اما ایده ای درمیان نیست و گاهی نیز ایده وجود دارد، اما سرمایه ای در كار نیست. چنانچه ایده خوب یا فرصتی مغتنم كسب شود، میتوان به راههای مختلف یا از طریق جذب سرمایهگذار، دریافت تسهیلات یا مشاركت با افراد دیگر، آن ایده را عملیاتی كرد.
موضوع مهم این است كه برای این ایده طرح توجیهی یا طرح كسب و كار (Business Plan) نوشته شود كه بتواند كارشناس بانك یا سرمایهگذار یا شركای احتمالی را برای همكاری قانع كند. بیشتر كارآفرینان ملی و جهانی سرمایه اولیه ای برای كارآفرینی نداشتهاند. كارآفرینان معمولا خود ایجاد ثروت كردهاند. پس به نظرم برای كارآفرین شدن، داشتن ایده خوب ارجحیت دارد.
چه تفاوتی میان كارآفرین، خلاق، نوآور، مخترع، سرمایهگذار و مدیر وجود دارد؟
خلاقیت یعنی ایده یا اندیشهای كه برای انجام یك عمل جدید، به ذهن خطور میكند و اگر یك مدل یا نمونه از این ایده ایجاد شود، اختراع نامیده میشود. درصورتی كه اختراع ایجاد شده به تولید انبوه برسد و همه جامعه از آن بهرهمند شوند، در كالا و خدمات، نوآوری انجام شده است.
دراین میان كارآفرین فردی است كه مخاطرات یك فعالیت اقتصادی را تقبل، اداره و مدیریت میكند و درواقع با خلاقیت و نوآوری در كالا و خدمات، سبب ایجاد حركت اقتصادی در جامعه شده و منشأ اشتغال و بهرهوری اقتصادی میشود. حال، كارآفرین ممكن است خود هم مدیر باشد و هم سرمایهگذار، اما برعكس كمتر اتفاق میافتد. مدیر موفق حفظ منابع میكند، درصورتی كه كارآفرین موفق، ایجاد منابع میكند.
فرهنگ كارآفرینی در كردستان وجود دارد؟
فرهنگ كارآفرینی یك پدیده اجتماعی و متشكل از رفتارهای اكتسابی است كه باید بهصورت یك تفكر درجامعه نهادینه شود، اما این تفكر به دلیل موضوعهای مختلف از جمله عقب ماندگی نسبت به سایر استانها بهویژه ازنظر اقتصادی، فعلا در كردستان وجود ندارد. بیشتر جوانان وفارغ التحصیلان كردستانی به جذب در سازمانهای دولتی و نیمه دولتی تمایل دارند. پس باید دولت با كاهش ریسكهای ناشی از سرمایهگذاری و كارآفرینی و همچنین كاهش موانع اداری و كاغذبازیهای بیهوده، نسبت به آموزش فراگیر كارآفرینی و حمایت گسترده از صاحبان مشاغل خرد و درشت با افزایش مشوقهای لازم، تفكر كارآفرینی را در استان حاكم كند.
PDO Query2 Error