یکشنبه 16 اسفند 1394 / 16:21|کد خبر : 1417|گروه : اجتماعی

مقاله

تاثير تناسب سني زوجين در خانواده

تاثير تناسب سني زوجين در خانواده

در اين مقاله سعي شده است تا تاثير تناسب سني زن و مرد بر روند حيات خانواده تبيين شود.

سراب خبر: وقتي سن زن چند سالي كمتر از مرد باشد اطاعت پذيري او از مرد به عنوان سرپرست خانواده بيشتر و راحت تر خواهد بود مضافاً بر اينكه زن هميشه دوست دارد همسرش فردي، مقتدر، توانا و پناهگاه مطمئني براي او باشد و اگر زن و مرد از نظر سني در يك سطح باشند هيچ گاه زن چنين تصوري را از شوهرش ندارد ,بلكه او را در حد خودش مي بيند .اما اگر شوهر چند سالي بزرگتر باشد و از تجارب بيشتري برخوردار باشد, زن احساس مي كند همسر او كسي است كه شايستگي هاي لازم را براي اداره منزل دارد و مي تواند در پناه او يك زندگي آرامش بخش داشته باشد.زن به دليل زايمان، شير دادن و ... زودتر از مرد شكسته مي شود و هم سن بودن زن و شوهر باعث مي شود بعد از يك دهه زندگي و آوردن چند فرزند, شادابي زن در حدّ شادابي و نشاط مرد نباشد و چه بسا مطلوبيت او نزد شوهر كم شوددر هر صورت اختلاف سني نبايد بيش از 6 تا 7 سال باشد:علاوه بر آنكه رعايت و احراز ديگر شرايط مانند اخلاق , ايمان و سلامت زيستي و خوش اخلاقي شرط اساسي است ولي اين حد از اختلاف سني(10 -15 سال) آسيب زا است.ممكن است در چند سال اول زندگي اختلاف سن هاي بالاعوارض خودش را نشان ندهد، اما مطمئنا در اواخر زندگي يا حتي در تربيت فرزندان اثرات خود را نشان خواهد داد.در زير به برخي از دلايل و پيامدها اشاره مي نماييم.

1- اختلاف سني زياد و به تبع آن قرار گرفتن در دوره هاي رشدي متفاوت در علاقه ها,سرگرمي ها,طرز نگرش و بينش و انرژي اي رواني خود راا نشان مي دهد

2- اختلاف سن بالا در ازدواج يكي از دلايل ناكامي در ازدواج و طلاق است به خصوص در مورد زناني كه با مرداني با سنين بسيار بالا ازدواج مي كنند

3- نگراني هايي كه نسبت به تربيت فرزندان در چنين خانواده هايي وجود دارد، يكي از مسايل مهمي است كه نبايد دور از نظر داشت.«به دليل اختلاف سني زياد بين پدر و مادر، هر دو طرف نمي توانند به يك اندازه در تربيت فرزندان و رساندن آنها به سن نوجواني كه دوران بلوغ و پرخطري محسوب مي شود، سهم داشته باشند و همين موضوع باعث افزايش مشكلات فرزندان و تشديد شكاف بين نسل ها مي شود.

4- نحوه تفكر دختر خانم در مورد اين مقدار تفاوت سني بسيار مهم است.اگر دختري از همان ابتدا با ترديد نسبت به اين اختلاف سني بنگرد ,آمادگي زيادي دارد كه بعدآً با كنايه اطرافيان ,به هم بريزد و اين مسأله را مرتب به رخ بكشد.

معايب ازدواج هايي كه فاصله سني بين زن و شوهر در آنها زياد است.

1- مشكل عدم درك مطلوب يكديگر

وجود فاصله سني زياد موجب آن مي شود كه زن و شوهر نتوانند به خوبي يكديگر را درك نمايند. فردي با داشتن بيست سال سن بيشتر ، طبيعي است كه مي تواند از تجارب بيشتري برخوردار باشد يا لااقل مي تواند چنين احساسي داشته باشد.

2- عدم تناسب در تواناييهاي جسمي

وقتي كه فاصله سني بين زن و شوهر زياد باشد، هر يك در دوره اي از زندگاني به سر مي برند كه به لحاظ قوت و توان با همسر خود تفاوت هاي عمده دارند. مثلاً زني كه هفده سال دارد ، در دوران جواني به سر مي برد و همسر او كه در 35 سالگي است، به مرز ميان سالي نزديك شده است. يكي غالباً فعال است و ديگري زودتر خسته و در اوقاتي منفعل مي شود.

3- انعطاف پذيري كمتر فرد بزرگتر

وقتي دو جوان با يكديگر زندگي مي كنند ، به دليل جواني انعطاف پذيري بيشتري دارند. فرد در سنين پايين تر چون نهال جوان است، امكان تغيير فراواني را دارد. اما درختان ، مجال كمتري براي تغيير باقي گذاشته اند.

همين امكان تغيير و تحول است كه ما را به ياد كلام گهربار پيامبر اسلام (ص) مي اندازد كه فرمود : بيشتر كساني كه به من ايمان آوردند، جوانان بودند.

4- پيدا شدن سوءظن

گاه وجود فاصله هاي سني زياد باعث مي شود كه زوجين سوء ظن هايي نسبت به يكديگر پيدا كنند و ممكن است حتي نتوانند دلايلي هم براي اين گونه افكار ارائه نمايند.

5- عدم ارضاي غرايز

يكي از اهداف ازدواج ، ارضاي غرايز است و اين خود مي تواند عامل مؤثري در تداوم زندگي خانوادگي باشد. اما در سنين بالا، به لحاظ غريزي افول مي نمايد، به نحوي كه زوجين نمي توانند موجبات رضايت يكديگر را در روابط زناشويي به نحو مطلوب تأمين نمايند و همين امر ممكن است موجبات درگيري را فراهم آورد

6- امر و نهي پيوسته ي فرد بزرگتر

در چنين خانواده هايي فرد بزرگتر به دليل داشتن تجربه، خود را ملزم مي داند كه مدام به همسر خود امرو نهي كند و امر و نهي بيش از حد- كه هميشه مبتني بر حق نيست، بلكه سليقه نيز در آن سخت مداخله مي كند - موجبات ناراحتي همسر را فراهم مي آورد.

7-كمرويي با همسر

يكي از مواردي كه در اين گونه خانواده ها ديده مي شود، اين است كه فرد كوچكتر دچار نوعي كمرويي رنج آور است و نمي تواند به راحتي مشكلات خود را با همسر خويش در ميان بگذارد. لذا حرف هاي ناگفته در اين خانواده ها بسيار است و مجال مناسبي براي طرح آنها وجود ندارد.

8-دادن امتيازات بيش از حد

در اين نوع خانواده ها ، معمولاً مشكل ديگر اين است كه فرد بزرگتر براي اين كه فرد كوچكتر را جذب كند و زندگي تداوم يابد، بايد مدام به او امتيازاتي بدهد كه وي را به دوام زندگي دلگرم كند. اما هر كس قادر نيست كه مدام چنين امتيازاتي بدهد ، زيرا گاه دادن اين نوع امتيازها براي فرد بزرگتر غير قابل تحمل و يا غير ممكن مي گردد

9-ترس و ناامني

در مواردي هم ديده مي شود كه فرد كوچكتر ، دچار ترس و و حشت مي شود و اين هنگامي اتفاق مي افتد كه مرد خانواده از سن و سال بيشتري برخوردار است.

10-نتايج نامطلوب ديگر

با افزايش سن، انعطاف آدمي كاهش مي‌يابد و همين امر در زندگاني مشترك معضل آفرين مي‌شود. در نتيجه محيط امن خانه تبديل به فضايي ناامن و تحمل ناپذير مي‌شود. به عنوان نمونه،‌زني که از همسر خود بزرگ‌تر است با توجه به تجربه بيشتري که دارد ممکن است اين احساس در او ايجاد شود که او محق‌تر است و بنابراين دايم امر و نهي ‌کند و کمتر به ديدگاه‌هاي همسر خود توجه كند. پيامد چنين رفتاري عدم درک مسايل و مواضع يکديگر، کناره‌گيري مرد از مديريت خانواده، مطيع صرف همسر شدن و از همه مهم‌تر الگودهي نامناسب براي فرزندان است.

چهار نکته کليدي

1-اختلاف سني دختر و پسر نبايد آنقدر زياد باشد که دوره رشدي آنها متفاوت شود

2-بهترين و معمولي‌ترين وضعيت ازدواج اين است که سن پسر کمي از سن دختر بيشتر باشد يا حداقل مساوي باشند. اين به خاطر آن است که مدت باروري در خانم‌ها محدود بوده و در آقايان نامحدود است و ضمنا قدرت باروري خانم‌ها زودتر از آقايان شروع مي‌شود. همچنين نياز است که آقايان قبل از ازدواج، علاوه بر بلوغ جسمي و فکري، به استقلال اقتصادي نيز برسند که اين به زمان بيشتري نياز دارد.

3-فرد مورد نظر شما در کل، بايد معدل قابل‌‌قبولي در معيارهاي مورد نظر شما کسب کند. به عنوان نمونه، دختري که همسن با پسري است اما در ساير معيارهاي اساسي قوي است، معدل خوبي براي ازدواج دارد.

4-بايد از طريق رسانه‌هاي گروهي، کلينيک‌هاي مشاوره ازدواج يا خانواده به دختران و پسراني كه قصد ازدواج دارند، آموزش داد كه فاصله سني بين آنها حداقل 2 سال و حداكثر 7 سال باشد.

تهيه و تنظيم: معاونت اجتماعي فرماندهي انتظامي شهرستان قروه

 




برچسب ها :

تناسب سنیزوجینخانوادهتاثیرحیات خانواده

نظرات کاربران :

حسن پور [یکشنبه 16 خرداد 1395 | 10:45] پاسخ

با سلام و احترام
مقاله ی درج شده بسیار مفید و کاربردی است.
بسیار سپاسگزارم
خواهشمند است درخصوص ازدواج موفق، مقاله های بیشتری ارائه نمایید.
ضمنآ پیشنهاد میکنم بخشی را تحت عنوان معرفی کتاب اختصاص دهید.
بنده کتاب «زندگی عاقلانه» و کتاب «چگونه شخصیت سالم تر بیابیم» را به خوانندگان گرامی این سایت معرفی می نمایم.

دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نام *
 

کد امنیتی
 
   
فیلــــم
بیشتــر
فینال جام جهانی کشتی نروژ؛ حسن یزدانی - دیوید تیلور
حضور مردم شهرستان قروه در راهپیمایی موتوری و خودرویی ۲۲ بهمن ۹۹
اجرای طرح شهید سلیمانی و ویزیت رایگان گروه جهادی چشم پزشکی در قروه
ویدیویی غم انگیز از به رگبار بسته شدن خودروی شهید جمال کریمی
باشگاه 9 ماهه ی روستای مالوجه هنوز آب و گاز ندارد
فینال جام جهانی کشتی نروژ؛ حسن یزدانی - دیوید تیلور
حضور مردم شهرستان قروه در راهپیمایی موتوری و خودرویی ۲۲ بهمن ۹۹
اجرای طرح شهید سلیمانی و ویزیت رایگان گروه جهادی چشم پزشکی در قروه
ویدیویی غم انگیز از به رگبار بسته شدن خودروی شهید جمال کریمی
باشگاه 9 ماهه ی روستای مالوجه هنوز آب و گاز ندارد
پربازدیدترین های یک ماه اخیر

ADS In Website

ADS In Website