دوشنبه 21 دی 1394 / 18:09|کد خبر : 1099|گروه : اجتماعی

تکدی گری؛ نمادی از وضعیت نابسامان فرهنگی و اجتماعی

تکدی گری؛ نمادی از وضعیت نابسامان فرهنگی و اجتماعی

اگر در جامعه‌ای پدیده‌ای به نام تکدی گری وجود داشته باشد، پیش از آن‌که بیانگر اوضاع نابسامان اقتصادی و بحران آن جامعه باشد، بیانگر وضعیت نابهنجار و نابسامان فرهنگی و اجتماعی است.

به گزارش سراب خبر، یکی از پدیده‌های اجتماعی که شهروندان را از همان ابتدای صبح که از خانه خارج می‌شوند متاثر و آزرده خاطر می‌کند ، موضوع تکدیگری  یا همان گدایی است. تکدیگری ، یکی از نابهنجاری‌های اجتماعی است که نمایی از بحران در ساختار جامعه است. افزایش و کاهش این پدیده اجتماعی به معنای وضعیت پایدار و ناپایدار جامعه از نظر فرهنگی و اجتماعی است. به این معنا که تکدیگری  تنها یک پدیده و معضل اقتصادی و مرتبط به بحران در این حوزه نیست؛ بلکه ارتباط تنگاتنگ و استواری با مسائل فرهنگی و اجتماعی جامعه دارد.


شاید شما در خیابان با افرادی روبه رو شده باشید که با لباس‌هایی مندرس و دست‌هایی سیاه در مقابل شما می‌ایستند و با خیره شدن در چشمانتان درخواست کمک می‌کنند. خیلی از افراد هنگامی که در این موقعیت قرار می‌گیرند دچار تردید می‌شوند. از سویی نگاه‌های معنا دار این افراد احساس ترحم را بر می‌انگیزد و از سوی دیگر مردم نمی‌توانند به همه آن کسانی که در روز مقابلشان قرار می‌گیرند کمک کنند. تکدیگری  یکی از آسیب‌های اجتماعی است که جامعه ما نیز دچار آن شده است. در واقع متکدیان افرادی هستند که بدون هیچ گونه زحمت قابل توجهی به کسب درآمد می‌پردازند. البته نحوه برخورد با تکدیگران در جوامع متفاوت است و بیشتر به فرهنگ آن جوامع بستگی دارد. با این حال در جامعه ایرانی که غالبا جامعه احساسی است و دین اسلام نیز تاکیدات ویژه‌ای بر رفتار انسانی با مسکینان دارد به نحوی معضل تکدیگری  پیچیده و بغرنج شده است.

تکدیگری؛ نمادی از وضعیت نابسامان فرهنگی و اجتماعی
به سخنی دیگر، میان پدیده تکدیگری  و وضعیت فرهنگی جامعه نوعی همبستگی وجود دارد. از این رو، اگر در جامعه‌ای پدیده‌ای به نام تکدیگری  وجود داشته باشد، پیش از آن‌که بیانگر اوضاع نابسامان اقتصادی و بحران آن جامعه باشد، بیانگر وضعیت نابهنجار و نابسامان فرهنگی و اجتماعی است. این در حالی است که در خیابان‌ها اغلب مشاهده می‌شود که برخی از متکدیان از کودکان نیز سوء استفاده کرده و ساعت‌ها با قرار دادن آنها در کنار خود گدایی می‌کنند که استمرار این روند نیز جای نگرانی دارد. از طرف دیگر آنچه موجب نگرانی جدی‌تر در مورد فعالیت متکدیان می‌شود حضور باندی این افراد در شهر است که می‌تواند موجب اشاعه آسیب‌های اجتماعی دیگری شود.

تکدیگری جرم است
تکدیگری  عملی مجرمانه است که در حاشیه آن علاوه بر تکدیگری ، افراد متکدی می‌توانند به کارهای ناهنجار اجتماعی اعم از توزیع مواد مخدر و سرقت‌های خرد دست بزنند که عواقب وخیمی در جامعه به دنبال خواهد داشت. در میان این متکدیان تعداد کودکان زیر 18 سال نیز کم نیست که بهترین روزهای خردسالی خود را به جای تفریح و تحصیل صرف گدایی و فروش کالاهای بی ارزش می‌کنند.


در این روزهای سرد زمستان نیز خیابان‌ها و برخی معابر سنندج مملو از افرادی است که در شکل‌های متفاوت به تکدیگری  مشغول هستند.

این در حالی است که بسیاری از این افراد دارای مشکل اعتیاد هستند و از این طریق می‌خواهند هزینه‌های مصرف خود را تامین کنند. شهروندان با کمک نکردن به متکدیان در کاهش این معضل اجتماعی موثر خواهند بود. زیرا هر نوع کمک به این متکدیان باعث تشویق آنان شده و موجب ترویج و گسترش فرهنگ تکدیگری  در جامعه،ایجاد مناظر زشت در معابر عمومی شهر،کثرت و مهاجرت متکدیان از سایر استان‌ها و همچنین سوء استفاده از باور‌های دینی و اخلاقی مردم می‌شود.

نگاه قرآن به تکدیگری


قرآن کریم یکی از عوامل تکدیگری  را فقر و نیازمندی انسان‌ها همراه با نوعی نگاه روانشناسانه تحلیل و تبیین می‌کند . به این معنا که ریشه تکدیگری  هر چند که به ظاهر فقر و بی نوایی و برآورده کردن نیازهای مالی است، ولی ریشه روانی و شخصیتی نیز دارد. افراد به تکدیگری  روی می‌آورند که از نظر شخصیتی، انسان‌های متعادل و سالمی نیستند. فقر و بی نوایی در تحلیل قرآنی تنها می‌تواند به عنوان یک انگیزه و سبب مطرح شود،ولی این مساله موجب نمی‌شود تا شخص به سوی تکدیگری  روی آورد. زیرا تکدیگری  که با شخصیت روانی و اجتماعی انسان ارتباط تنگاتنگی پیدا می‌کند ، امری دور از شرافت و کرامت انسانی است.


با توجه به این‌که برنامه ریزی زیربنایی فرهنگی در این زمینه باید بر اجرای طرح‌های عملیاتی تقدم داشته باشداما گویا به نظر می‌رسد با وجود فعالیت فرمانداری، شهرداری، بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) هنوز چاره‌ای اساسی برای رفع معضل تکدیگری  در سنندج اندیشیده نشده است. 

 

از سوی دیگر شهروندان نیز باید نسبت به به تبعات کمک به متکدیان آگاه شوند و در این زمینه فرهنگسازی گسترده‌ای صورت پذیرد. بی شک اگر شهروندان بدانند که کمک آنها به یک متکدی در حقیقت تشویق وی به ادامه تکدیگری  و دور کردن هرچه بیشتر وی از اجتماع و یک زندگی سالم است می‌توانند احساسات خود را در برابر خواهش‌های ترحم انگیز کنترل کنند.

منبع:  آفتاب دل




برچسب ها :

سراب خبرتکدی گری

نظرات کاربران :

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!

دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نام *
 

کد امنیتی
 
   
فیلــــم
بیشتــر
فینال جام جهانی کشتی نروژ؛ حسن یزدانی - دیوید تیلور
حضور مردم شهرستان قروه در راهپیمایی موتوری و خودرویی ۲۲ بهمن ۹۹
اجرای طرح شهید سلیمانی و ویزیت رایگان گروه جهادی چشم پزشکی در قروه
ویدیویی غم انگیز از به رگبار بسته شدن خودروی شهید جمال کریمی
باشگاه 9 ماهه ی روستای مالوجه هنوز آب و گاز ندارد
فینال جام جهانی کشتی نروژ؛ حسن یزدانی - دیوید تیلور
حضور مردم شهرستان قروه در راهپیمایی موتوری و خودرویی ۲۲ بهمن ۹۹
اجرای طرح شهید سلیمانی و ویزیت رایگان گروه جهادی چشم پزشکی در قروه
ویدیویی غم انگیز از به رگبار بسته شدن خودروی شهید جمال کریمی
باشگاه 9 ماهه ی روستای مالوجه هنوز آب و گاز ندارد
پربازدیدترین های یک ماه اخیر

ADS In Website

ADS In Website